Brownie z buraka
Opublikowano: 28.09.2022 r.
Burak, olej rzepakowy, syrop z agawy, czekolada mleczna i jajka to kluczowe składniki, które nadają brownie wyjątkowy posmak i konsystencję. Połączenie bogatego w składniki odżywcze buraka z aksamitną czekoladą i delikatnym syropem z agawy sprawia, że to ciasto jest niesamowicie wilgotne i ma głęboki, intensywny smak.
Składniki dla 10 porcji:
- Burak - 250 g (surowy)
- Olej rzepakowy - 150 ml
- Syrop z agawy - 120 g
- Czekolada mleczna - 50 g (bez cukru)
- Jajko - 3 szt.
- Mąka orkiszowa - 200 g
- Kakao 16% (proszek) - 40 g
- Przyprawy - sól, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 21 cm
Przepis krok po kroku
- Piekarnik nastaw na 175 st. C z termoobiegiem. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Buraka obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki.
- Czekoladę rozpuść w garnku z olejem oraz syropem z agawy. Wymieszaj.
- Jak czekolada się rozpuści, połącz ze startym burakiem. Czekolada może być gorąca.
- W misce ubij na puszystą masę jajka ze szczyptą soli.
- Ubite jajka dodaj do buraków.
- Przesiej mąkę, łyżkę proszku do pieczenia i kakao.
- Dodawaj przesiane suche produkty w 3 partiach do masy, za każdym razem delikatnie mieszając.
- Gotową masę wlej do tortownicy i piecz przez pół godziny — do suchego patyczka.
Komentarz dietetyka
Ciasto jest bardzo zdrowe. Nie ma dodanego cukru stołowego. Burak jest doskonałym źródłem m.in. żelaza. Wpływa świetnie na układ krwionośny. Brownie z buraka jest mniej kaloryczne niż tradycyjna wersja.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości