Brownie z białej fasoli
Opublikowano: 07.09.2022 r.
Mielone siemię lniane, banan, kakao i biała fasola w puszce – to tylko niektóre z kluczowych składników, których używamy do przygotowania wyjątkowego brownie, które zaskoczy każdego. Dzięki fasoli brownie zyskuje zaskakującą konsystencję i smak, a do tego jest zdrowe dzięki dodatkom jak erytrytol zamiast cukru i masło orzechowe.
Składniki dla 12 porcji:
- Mielone siemię lniane - 45 g (4 łyżki)
- Banan - 240 g (2 sztuki)
- Kakao 16% (proszek) - 40 g (4 łyżki)
- Erytrytol - 50 g (5 łyżek)
- Sok z cytryny - 10 ml (1 łyżka)
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) - 40 g (2 łyżki)
- Soda oczyszczona - 3 g (1/2 łyżeczki)
- Proszek do pieczenia - 5 g (1 łyżeczka)
- Fasola biała w puszce - 240 g
- Przyprawy - sól, soda, proszek do pieczenia, erytrytol, kakao
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blender, foremka keksówka
Przepis krok po kroku
- Odsącz fasolę z zalewy na sitku.
- Wszystkie składniki umieść w misce, dodaj 1/4 szklanki wody i szczyptę soli.
- Całość dokładnie zblenduj, aż nie będą widoczne żadne grudki. Blendowanie powinno trwać około 5 minut.
- Masę przelej do formy.
- Nagrzej piekarnik do 180 st. C.
- Piecz ciasto przez 40 minut.
- Zostaw do ostygnięcia.
Komentarz dietetyka
W fasoli znajdziemy białko, tłuszcze i węglowodany. Warto zwrócić również uwagę na obecność witaminy A, C, D, E, K i witamin z grupy B. Oprócz tego w tym małych nasionach znajdziemy również magnez, żelazo, lecytynę oraz błonnik.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk