Brownie z batatów
Opublikowano: 22.02.2022 r.
Bataty, daktyle i kakao to główne składniki, które nadają brownie z batatów wyjątkowy smak. Bataty dodają wilgotności, daktyle - naturalnej słodyczy, a kakao intensywnej czekoladowej nuty. To połączenie jest idealne dla smakoszy deserów, którzy szukają czegoś nowego i zdrowszego.
Składniki dla 12 porcji:
- Bataty - 330 g (1,5 sztuki)
- Daktyle suszone - 45 g (1 garść)
- Jajko - 2 szt.
- Mąka kokosowa - 35 g (0,25 szklanki)
- Olej rzepakowy - 116 ml (0,5 szklanki)
- Kakao 16% (proszek) - 60 g (6 łyżek)
- Soda oczyszczona - 6 g (1,5 łyżeczki)
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, mikser, blender, duża miska, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm
Przepis krok po kroku
- Bataty ugotuj do miękkości. Obierz bataty i przełóż do miski.
- Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Dodaj do batatów.
- Bataty z daktylami zblenduj, dodaj do nich kakao
- W drugiej misce ubij jajka na jasną i puszystą pianę z dodatkiem sody. Pod koniec dodaj małymi partiami olej.
- Do jajek dodaj zblendowane bataty i mąkę kokosową. Delikatnie wymieszaj.
- Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Brownie z batatów to pyszna i zdrowa propozycja na domowe ciasto czekoladowe.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki