Brownie Thermomix
Opublikowano: 09.02.2022 r.
Masło, jajka, cukier i solidna porcja gorzkiej czekolady to podstawa tego brownie z Thermomixu. Oczywiście, nie zabraknie też odrobiny mąki i soli, by ciasto miało idealną konsystencję. Brownie jest czekoladowe, wilgotne i rozpływa się w ustach. Thermomix sprawia, że przygotowanie jest błyskawiczne i zawsze się udaje!
Składniki dla 12 porcji:
- Masło - 150 g (+ do posmarowania formy)
- Jajko - 6 szt.
- Sól - 1 g
- Cukier - 180 g
- Czekolada gorzka - 270 g (najlepiej Wedel 64% kakao)
- Mąka pszenna typ 500 - 45 g (+ do oprószenia formy)
- Kakao 16% (proszek) - 5 g
- Przyprawy - sól, cukier, kakao
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, okrągła forma do pieczenia, thermomix, motylek (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Formę natłuść i oprósz mąką.
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
- Oddziel białka od żółtek.
- Na noże naczynia Thermomixa nałóż motylek.
- Wlej białka, dodaj szczyptę soli i ubijaj przez około 3 minuty / obroty 3,5. Następnie dodaj 20 g cukru i ubijaj jeszcze minutę / obroty 3,5.
- Zdejmij motylek. Przełóż białka do innego naczynia i schowaj w lodówce.
- Czekoladę połam na kostki i włóż do naczynia Thermomixa. Rozdrobnij 30 sekund / obroty 5. Przełóż do innego naczynia.
- Wlej żółtka do naczynia Thermomixa. Dodaj pozostały cukier i masło.
- Podgrzewaj przez 6 minut / 70 stopni / obroty 4.
- Następnie dodaj czekoladę i odczekaj kilka minut, aż zmięknie. Wymieszaj 20 sekund / obroty 5.
- Dodaj mąkę i kakao. Wymieszaj 10 sekund / obroty 5.
- Na koniec wlej ubite białka. Nałóż motylek i wymieszaj 30 sekund / obroty 2,5.
- Jeśli się nie wymiesza, to przemieszaj z użyciem kopystki.
- Przelej ciasto do formy i piecz około 15 minut (do suchego patyczka).
Komentarz dietetyka
Gorzka czekolada to świetne źródło wartości odżywczych wpływających pozytywnie na pracę mózgu, spadek energii. To wszystko dzięki zawartej w niej pirazynie i dużej zawartości węglowodanów.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk