Brownie fit
Opublikowano: 04.03.2021 r.
Czekolada gorzka, olej kokosowy i banany to kluczowe składniki do przygotowania naszego Brownie fit. Czekolada bez cukru, lekki olej kokosowy oraz dojrzałe banany to wszystko, czego potrzebujesz, by stworzyć pyszne i zdrowe ciasto. Poza tym, używamy jedynie trochę specjalnych mąk - ryżowej i kukurydzianej - by zachować lekkość i puszystość. Smacznego pieczenia!
Składniki dla 9 porcji:
- Czekolada gorzka - 300 g (3 tabliczki czekolady bez dodatku cukru)
- Olej kokosowy - 190 ml (170 gramów)
- Banan - 240 g (2 średniej wielkości)
- Mąka ryżowa - 50 g (7 łyżek)
- Mąka kukurydziana - 50 g (9 łyżek)
- Proszek do pieczenia - 1 g (pół łyżeczki)
Liczba porcji: 9
Przepis krok po kroku
- Zagotuj wodę w garnku, na którym postawisz szklaną miskę. Czekoladę połam w kosteczki. Przełóż do szklanej miski i dodaj olej kokosowy. Kiedy woda zacznie wrzeć w garnku postaw na nim miskę i wyłącz gaz. Pozostaw na 2-3 minut.
- Dojrzałe banany obierz i rozgnieć widelcem lub zblenduj. Dodaj do nich mąki, proszek do pieczenia oraz roztopioną czekoladę z olejem kokosowym.
- Całość dokładnie wymieszaj za pomocą miksera, rózgi lub drewnianej łyżki. Jeśli składniki ciasta nie chcą się całkowicie połączyć dodaj parę łyżek napoju roślinnego, mleka lub gęstego jogurtu.
- Formę do pieczenia o wymiarach około 22x14 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto i piecz 30 minut w temperaturze 160 stopni.
- Ciasto możesz polać roztopioną gorzką czekoladą z dodatkiem oleju kokosowego.