Brownie bez cukru
Opublikowano: 24.01.2022 r.
Ciecierzyca konserwowa, daktyle suszone, masło z orzechów arachidowych i kakao to główne składniki, które tworzą niesamowicie pyszne i zdrowe brownie bez cukru. Ciecierzyca dodaje ciastu wilgotnej konsystencji, daktyle naturalnej słodyczy, a masło orzechowe i kakao nadają mu bogatego, głębokiego smaku, który zachwyci każdego łasucha.
Składniki dla 10 porcji:
- Ciecierzyca konserwowa - 480 g (po odsączeniu)
- Daktyle suszone - 147 g (1 szklanka)
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) - 100 g (4 czubate łyżki)
- Kakao 16% (proszek) - 80 g (8 łyżek)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm
Przepis krok po kroku
- Daktyle zalej gorącą wodą i zostaw na 20 minut.
- W dużej misce umieść ciecierzycę, kakao, masło orzechowe i odsączone daktyle.
- Zblenduj wszystko na gładką masę.
- Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz 30 minut w 180 stopniach.
Komentarz dietetyka
Wypieki bez cukru to świetne rozwiązania w czasach gdy wszystkie produkty spożywcze wzbogacane są cukrem. Nadmiar cukru w diecie przyczynia się do wzrostu ryzyka otyłości a tym samym zespołu metabolicznego.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk