Brokuły zapiekane

Opublikowano: 05.02.2025 r.
Brokuły, ser mozzarella, jogurt naturalny i odrobina czosnku – to kluczowe składniki na pyszne brokuły zapiekane. Danie idealne na szybki obiad lub kolację. Ser rozpływa się w ustach, a jogurt nadaje kremowej konsystencji, której nie możesz przegapić! Całość podkręcamy nutą czosnku, która dodaje charakteru.
Składniki dla 4 porcji:
- Brokuły - 450 g
- Ser Mozzarella - 80 g
- Jogurt naturalny - 150 ml
- Ser parmezan - 20 g
- Oliwa z oliwek - 10 ml
- Czosnek - 5 g
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Brokuły umyj i podziel na różyczki.
- W garnku zagotuj wodę i włóż brokuły na 3 minuty. Odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego skropionego oliwa.
- W miseczce zmieszaj jogurt ze szczyptą soli i pieprzu, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 łyżeczką ziół, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i startym parmezanem.
- Sosem przykryj brokuł. Na wierzchu poukładaj pokrojoną w plastry mozzarellę.
- Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny