Brokuły z piekarnika
Opublikowano: 31.03.2023 r.
Brokuły i oliwa z oliwek – oto dwójka bohaterów, którzy sprawią, że Twoja kuchnia wypełni się aromatem zdrowia i prostoty. Upieczone w piekarniku brokuły to szybki sposób na smaczny i zdrowy dodatek do obiadu. Wystarczy odrobina oliwy z oliwek, by wydobyć z nich pełnię smaku.
Składniki dla 4 porcji:
- Brokuły - 500 g (1 sztuka)
- Oliwa z oliwek - 10 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek granulowany
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Brokuła umyj, osusz. Odetnij łodygę i podziel na małe różyczki.
- Przełóż brokuła do miseczki, wlej oliwę i oprósz solą oraz pieprzem. Możesz dodać również czosnek granulowany. Wymieszaj, aż różyczki będą pokryte oliwą i przyprawami.
- Przełóż brokuła na blachę do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.
- Piecz brokuła przez 20-25 minut. Po kwadransie przemieszaj brokuła.
Komentarz dietetyka
Brokuły są szczególnie doceniane za występowanie w nich kaempferolu, czyli przeciwutleniacza działającego przeciwzapalnie. Są również bogatym źródłem witaminy K i A.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk