Brokuły na parze
Opublikowano: 09.11.2021 r.
Brokuły, zaledwie jeden świeży kawałek, to główny bohater tego prostego dania. Mają mnóstwo wartości odżywczych i są łatwe do przygotowania. Wystarczy para minut na parze, żeby wydobyć ich pełen smak i zachować chrupkość. To idealny dodatek do obiadu lub zdrowa przekąska na każdą porę dnia.
Składniki dla 4 porcji:
- Brokuły - 500 g (1 sztuka)
Liczba porcji: 4
Przepis krok po kroku
- Brokuł podziel na różyczki.
- Do garnka wlej wodę i doprowadź do wrzenia.
- Ułóż na nim koszyczek do gotowania na parze.
- Włóż różyczki brokuła i gotuj.
- Brokuł nabierze intensywnego zielonego koloru, a gdy stanie się miękki będzie gotowy.
Komentarz dietetyka
Brokuły na parze idealnie sprawdzą się na diecie lekkostrawnej i podczas odchudzania, ponieważ są nisko kaloryczne. Jednak każdy z nas powinien po nie sięgać, ponieważ są bogactwem witamin.
~ Oliwia Gawron, dietetyk