Brizol
Opublikowano: 10.09.2021 r.
Szynka wieprzowa, cebula i pieczarki – to trio, które sprawia, że brizol nabiera wyjątkowego smaku. Ten przepis to świetny wybór na sycący obiad. Chrupiąca panierka z mąki pszennej i aromatyczne dodatki tworzą danie, które zachwyci każdego miłośnika domowej kuchni. Przygotowanie nie jest trudne, a efekt wart każdej minuty spędzonej w kuchni.
Składniki dla 4 porcji:
- Szynka wieprzowa surowa - 400 g
- Mąka pszenna typ 500 - 50 g
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Pieczarki - 250 g
- Natka pietruszki - 1 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Mięso wieprzowe pokrój w plastry i rozbij cienko. Dopraw solą i pieprzem. Oprósz w mące.
- Cebulę pokrój w pióra. Pieczarki w ćwiartki. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż pieczarki z cebulą. Dopraw i posyp natką pietruszki.
- Na patelni rozgrzej olej i usmaż mięso, aż nabierze złotego koloru.
- Podawaj na talerzu mięso a na nim połóż cebulę i pieczarki.
Komentarz dietetyka
Brizol wieprzowy to danie zawierające łatwo przyswajalne białko zwierzęce. Smażony brizol nie jest łatwo strawny dlatego nie powinny go spożywać osoby z problemami układu pokarmowego. Jeśli dbasz o linie lepiej skuś się na mięso pieczone w piekarniku.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny