Briam
Opublikowano: 16.02.2023 r.
Ziemniaki, bakłażan, cukinia, papryka i pomidory - to podstawa briam, greckiego dania, które łączy w sobie prostotę warzyw i bogactwo smaków. Wszystko skropione hojną ilością oliwy z oliwek i upieczone do miękkości, tworzy sycącą i aromatyczną potrawę. Idealne na obiad czy kolację.
Składniki dla 6 porcji:
- Ziemniaki późne - 300 g (2 sztuki)
- Bakłażan - 200 g (1 sztuka)
- Marchewka - 150 g (2 sztuki)
- Cukinia - 500 g (2 sztuki)
- Papryka czerwona - 240 g (2 sztuki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Pomidor - 800 g (4 sztuki)
- Oliwa z oliwek - 100 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek, czosnek, rozmaryn
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, blender, miska
Przepis krok po kroku
- Piekarnik rozgrzej do 180 st C.
- Obrane ziemniaki i marchewki, bakłażana i cukinię zostaw w skórce.
- Pokrój bakłażana, paprykę oraz cukinię w dużą kostkę, ziemniaki w łódeczki, marchewkę w nie za dużą kostkę.
- Obraną cebulę pokrój "na 4".
- Obrane 2 ząbki czosnku posiekaj drobno nożem.
- Pomidory sparz i zdejmij skórkę.
- Zblenduj pomidory blenderem.
- Wymieszaj pomidory z oliwą, czosnkiem oraz łyżeczką soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, szczyptą rozmarynu oraz 1/3 łyżeczką tymianku.
- Warzywa wymieszaj z pomidorowym sosem.
- Przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego, przykryj i wstaw do gorącego piekarnika.
- Piecz 30 minut.
- Po tym czasie odkryj naczynie i piecz kolejne 30 minut.
Komentarz dietetyka
Ta potrawa jest wegańska. Zawiera warzywa i zdrowe tłuszcze. Przepis ma znikomą ilość białka. Briam to źródło błonnika, witamin i minerałów. zawiera sporo kilokalorii ze względu na dużą ilość tłuszczu. W pomidorach poddanych obróbce cieplnej dodatkowo jest duża ilość likopenu.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości