Bräzeli
![Brätzeli Bräzeli na białym talerzu](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/45/4533/main-l_l.webp)
Opublikowano: 21.12.2021 r.
Masło, jajka, mąka pszenna i cukier – to podstawowe składniki, które potrzebujesz, żeby upiec smakowite bräzeli. Ciasto z masłem i cukrem jest pięknie wyważone, a dodatek jajek sprawia, że ciasteczka są przyjemnie puszyste. Rezultat to wypieki, które zachwycą każdego swoim smakiem.
Składniki dla 20 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 1000 g (1 paczka)
- Cukier - 350 g
- Masło - 350 g (niecałe 2 kostki)
- Jajko - 4 szt.
- Przyprawy - sól, skórka z cytryny, laska wanilii
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, rant do ciasta, stemple do ciastek
Przepis krok po kroku
- Do miski włóż ciepłe masło, dodaj cukier i ubij na białą masę.
- Cały czas miksując, dodaj jajka, sól i ziarna wanilii oraz skórkę otartą z cytryny.
- Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj do połączenia składników.
- Ciasto schłodź w lodówce przez około 60 minut.
- Podziel ciasto na dwie części.
- Rozwałkuj cienko, w miarę potrzeby, podsypuj mąką pszenną.
- Ciastka wykrawaj rantem cukierniczym i stempluj drewnianym stemplem dowolne kształty.
- Ciastka wyłóż na blasze i piecz w nagrzanym do 220 stopni C piekarniku przez 10 minut.
Komentarz dietetyka
Brätzeli to słodki wypiek zawierający bardzo dużą ilość dodanego cukru. Słodkie ciasteczka nie są dobrym wyborem dla osób chorujących na cukrzycę. Zawartość glutenu sprawia, że ciastek nie powinny spożywać osoby chorujące na celiakię.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny