Bougatsa
Opublikowano: 28.07.2023 r.
Ciasto filo, masło, mleko, cukier i kasza manna to kluczowe składniki bougatsy, greckiego przysmaku, który szybko podbije twoje serce. To niesamowite połączenie kruchego, maślanego ciasta z kremowym wnętrzem sprawia, że nie sposób się oprzeć temu deserowi. Prosty, ale niebanalny, idealny do kawy lub jako popołudniowa przekąska.
Składniki dla 15 porcji:
- Ciasto filo - 300 g
- Masło - 250 g
- Mleko 3,2% - 1000 ml (4 szklanki)
- Cukier - 200 g
- Kasza manna - 120 g
- Mąka kukurydziana - 10 g (1 płaska łyżka stołowa)
- Cukier puder - 20 g
- Przyprawy - cynamon, ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, folia spożywcza
Przepis krok po kroku
- W garnuszku roztop masło i pozostaw je do przestudzenia.
- Do osobnego garnka wlej mleko, dodaj do niego cukier, kaszę manną oraz mąkę kukurydzianą.
- Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj na średniej mocy palnika.
- Podczas gotowania kaszy mieszaj ją trzepaczką, aż powstanie gęsty krem.
- Do gotującego się kremu dodaj 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego, wymieszaj i odstaw z ognia.
- Masę przelej do szklanej miski, przykryj ją folią spożywczą i pozostaw do przestudzenia.
- Po godzinie masę przemieszaj delikatnie.
- Dwa arkusze ciasta filo posmaruj masłem i ułóż jeden na drugim. Na środku rozsmaruj 1/5 masy tworząc prostokąt. Boki ciasta filo nieposmarowane kremem nałów na wierzch masy, aby uformować prostokątną paczuszkę - czynność powtórz 5 razy.
- Każdą stronę ciasta filo posmaruj roztopionym masłem.
- Bougatsę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Deser piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 30 minut.
- Przed podaniem deser posyp cukrem pudrem i cynamonem.
Komentarz dietetyka
Bougatsa to doskonała propozycja na pyszny deser. Ciasto jest wysokokaloryczne, dlatego warto uważać z jego ilością, szczególnie na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny