Botwinka na zimę

Opublikowano: 25.06.2025 r.
Botwina, koperek, czosnek, sól, cukier i ocet spirytusowy - z tych kilku prostych składników powstaje botwinka na zimę, której smak przypomni Ci lato nawet w środku mroźnej zimy. To szybki i łatwy sposób, żeby w domowy sposób zamknąć w słoikach kawałek lata i cieszyć się nim przez cały rok.
Składniki dla 10 porcji:
- Botwina - 1000 g (3 duże pęczki)
- Koperek - 30 g (2 pęczki)
- Czosnek - 25 g (5 ząbków)
- Sól - 20 g (2 łyżki)
- Cukier - 20 g (2 łyżki)
- Ocet spirytusowy - 60 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Botwinę dokładnie umyj i posiekaj razem z koperkiem.
- Do każdego ze słoików dodaj buraki z botwinką, koperek i czosnek.
- Przygotuj zalewę, gotując w garnku 2 litry wody z octem, cukrem i solą.
- Gorącą zalewę rozlej do słoików, szczelnie zakręć i zapasteryzuj.
Komentarz dietetyka
Ocet i sól mogą mieć działanie drażniące na przewód pokarmowy, dlatego nie powinny być stosowane przez osoby ze stanami zapalnymi żołądka lub jelit.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk