Bogracz z kluskami
Opublikowano: 08.03.2022 r.
Łopatka wieprzowa, boczek wędzony, ziemniaki, cebula i miks trzech kolorowych papryk - to wszystko składa się na pełen smaku bogracz z kluskami. Jest to sycące, aromatyczne danie idealne na chłodniejsze dni. Do całości dorzuć czosnek i przecier pomidorowy, podsmaż na oliwie i już masz bazę dla pysznego, węgierskiego kociołka!
Składniki dla 6 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 1000 g
- Boczek wędzony bez kości - 150 g
- Ziemniaki późne - 300 g (4 sztuki)
- Cebula - 90 g (1 sztuka)
- Papryka zielona - 140 g (1 sztuka)
- Papryka czerwona - 230 g (1 sztuka)
- Papryka żółta - 200 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Przecier pomidorowy bez soli - 30 g (2 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (3 łyżki)
- Mąka pszenna typ 550 - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek, praska do czosnku, miska, łyżka cedzakowa
Przepis krok po kroku
- Mięso pokrój w kostkę. Włóż do miski, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw całość 2 łyżeczkami słodkiej papryki i łyżeczką ostrej papryki. Dodaj oliwę z oliwek i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut.
- W tym czasie papryki umyj, usuń z nich gniazdo nasienne i pokrój w kostkę.
- Cebulę i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ziemniaki umieść w misce z zimną wodą.
- Boczek pokrój w kostkę. Umieść w garnku o grubym dnie i chwilę podsmaż.
- Dodaj mięso i obsmaż je z każdej stronie.
- Następnie dodaj cebulę i smaż razem, aż cebula się zeszkli.
- Wlej 1 litr wody (tak by zakryło mięso). Dodaj pół łyżeczki soli i łyżkę wędzonej papryki oraz przecier pomidorowy. Przykryj pokrywką i duś przez około godzinę.
- W tym czasie przygotuj kluseczki. Wymieszaj mąkę z 60 ml wody i szczyptą soli. Zagniataj do uzyskania jednolitego ciasta. Na blacie oprószonym mąką uformuj ciasto w podłużną cienką kluskę. Pokrój na około 2 cm kluseczki. Ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez 2-3 minuty od wypłynięcia.
- Dodaj odcedzone ziemniaki do gulaszu. Uzupełnij poziom wody. Gotuj całość, aż ziemniaki zmiękną (około 20 minut).
- Po tym czasie dodaj papryki i gotuj jeszcze 20 minut.
- Ugotowane kluseczki dodaj do gulaszu. Gotuj razem jeszcze kilka minut i podawaj.
Komentarz dietetyka
Dania z mięsem wieprzowym powinno spożywać się do dwóch razy w tygodniu, ponieważ wieprzowina należy do mięs tłustych.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk