Bogracz
Opublikowano: 14.05.2021 r.
Łopatka wieprzowa, papryki czerwone i żółte oraz pomidory w puszce to główni bohaterowie bogracza. Do tego dochodzą ziemniaki, marchewka i pietruszka, a całość podkręca cebula i czosnek. Wszystko to gotuje się w aromatycznym bulionie warzywnym, z dodatkiem smalcu i koncentratu pomidorowego, tworząc treściwą, sycącą potrawę, idealną na chłodniejsze dni.
Składniki dla 8 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 600 g
- Papryka czerwona - 220 g (1 sztuka)
- Papryka żółta - 220 g (1 sztuka)
- Pomidory w puszce - 400 g (1 puszka pomidorów krojonych bez skórki)
- Koncentrat pomidorowy - 50 g (2 łyżki)
- Ziemniaki średnie - 300 g (4 sztuki)
- Marchewka - 140 g (2 średnie marchewki)
- Pietruszka - 80 g (1 sztuka)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki czosnku)
- Smalec - 24 g (2 łyżki)
- Bulion warzywny - 1000 ml (4 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, pieprz ziarna
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek, praska do czosnku, miska, drewniana łyżka
Przepis krok po kroku
- Mięso pokrój w grubą kostkę.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obierz, opłucz i pokrój w kostkę.
- Papryki opłucz, osusz i pozbądź się gniazd nasiennych. Papryki pokrój w kostkę.
- W dużym garnku rozgrzej smalec. Dodaj cebulę i podsmażaj ją przez ok. 4-5 min. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj. Po 1 min dorzuć do garnka mięso. Smaż ok. 10 min. Dodaj 1 łyżeczkę soli i wymieszaj. Do garnka wrzuć paprykę, marchewkę i pietruszkę. Całość zalej bulionem, dodaj 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu. Gotuj na małym ogniu przez ok. 30 min.
- Następnie dodaj ziemniaki i całość gotuj ok. 20 min.
- Dodaj pomidory z puszki, przecier pomidorowy, 1 łyżkę papryki słodkiej, 1 łyżkę papryki wędzonej, 1 łyżeczkę papryki ostrej, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczkę kminku. Wymieszaj i gotuj ostatnie 10 min.