Boeuf bourguignon

Opublikowano: 15.10.2021 r.
Polędwica wołowa, czerwone wino wytrawne, czosnek i bulion wołowy – to główne składniki, które czynią boeuf bourguignon prawdziwą kulinarną perełką. Intensywny smak wina i bulionu idealnie łączy się z delikatną polędwicą, a aromatyczny czosnek oraz soczyste pieczarki i marchewka dodają potrawie głębi i aromatu, tworząc wyjątkową kompozycję smaków.
Składniki dla 6 porcji:
- Polędwica wołowa - 1000 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Bulion wołowy - 500 ml
- Wino czerwone wytrawne - 500 g
- Koncentrat pomidorowy - 20 g (1 łyżka)
- Pieczarki - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku podgrzej oliwę. Podsmaż na niej pokrojone w dużą kostkę mięso. Następnie odstaw je na mały talerzyk.
- W garnku podsmaż posiekaną cebulę, marchew i czosnek. Całość zalej winem i bulionem. Dodaj mięso i listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Całość duś przez 90 minut.
- Na koniec dodaj posiekane drobno pieczarki, gotuj kolejne 15 minut. Dopraw koncentratem i tymiankiem.
Komentarz dietetyka
To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć zbyt często w menu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny