Boczniaki z patelni

Opublikowano: 29.11.2021 r.
Boczniaki, natka pietruszki, cebula i oliwa z oliwek - to kluczowe składniki tego smakowitego dania. Boczniaki z patelni to prawdziwa gratka dla miłośników prostych, a jednocześnie wartościowych przepisów. Szybkie i łatwe w przygotowaniu, pełne aromatu i zdrowych składników, doskonale nadadzą się na lunch czy lekką kolację.
Składniki dla 2 porcji:
- Boczniaki - 400 g
- Natka pietruszki - 45 g (1 pęczek)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Oliwa z oliwek - 60 ml (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, mielony czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Boczniaki umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę. Gdy będzie rumiana, dodaj grzyby, całość smaż przez 10 minut.
- Dodaj posiekaną natkę i przyprawy i smaż kolejne 5 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo selenu, a także jodu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny