Boczniaki z grilla
Opublikowano: 01.04.2021 r.
Boczniaki, oliwa z oliwek, musztarda i ocet balsamiczny to główne składniki, które sprawiają, że ten grillowany przepis jest niezwykle smaczny i prosty w przygotowaniu. Dzięki połączeniu tych aromatycznych składników boczniaki nabierają wyrazistego smaku. Spróbuj, a przekonasz się, jak łatwo można stworzyć coś przepysznego z kilku prostych produktów.
Składniki dla 2 porcji:
- Boczniaki - 200 g (1 opakowanie)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (2 łyżki)
- Musztarda - 20 g (1 duża łyżka)
- Ocet balsamiczny - 15 ml (1duża łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, sok z cytryny, chilli, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- duża miska, folia spożywcza, grill elektryczny, pędzelek
Przepis krok po kroku
- Boczniaki dobrze opłucz i delikatnie osusz ręcznikiem papierowym.
- Pokrój grzyby na małe paseczki.
- W dużej misce połącz razem oliwę z oliwek, musztardę i ocet balsamiczny. Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki, zioła prowansalskie, czosnek, chili i dopraw pieprzem oraz solą. Skrop odrobiną soku z cytryny. Wymieszaj wszystko razem dokładnie.
- Grzyby przełóż do miski z marynatą i wymieszaj, tak by wszystkie grzyby były zanurzone. Zawiń miskę folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
- Boczniaki grilluj na rozgrzanym grillu, po około 3 minutach przełóż na drugą stronę. Pozostałą w misce marynatę możesz rozsmarowywać po grzybach małym pędzelkiem. Grilluj przez kolejne 3 minuty, kiedy grzyby będą miękkie ściągnij z rusztu.