Boczniaki w panierce
Opublikowano: 29.07.2021 r.
Boczniaki, jajko, bułka tarta i olej rzepakowy – to cztery kluczowe składniki tego przepisu. Boczniaki w panierce to świetny sposób na chrupiącą przekąskę lub dodatek do dania głównego. Prosty i smaczny przepis, idealny, gdy masz ochotę na coś szybkiego i pysznego.
Składniki dla 2 porcji:
- Boczniaki - 300 g
- Jajko - 2 szt.
- Bułka tarta - 50 g
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, miska
Przepis krok po kroku
- Boczniaki oczyść i przypraw z każdej strony.
- W dwóch osobnych miskach przygotuj rozbełtane jajka i bułkę tartą.
- Boczniaki zapanieruj w jajku, a następnie obtocz je dokładnie w bułce tartej.
- Tak przygotowane boczniaki smaż z dwóch stron na rumiany kolor na dobrze rozgrzanym oleju.
- Boczniaki spożyj na ciepło jako przekąskę lub dodatek do dania obiadowego.
Komentarz dietetyka
Boczniak w panierce to doskonała propozycja na smaczną przekąskę lub danie obiadowe. Pamiętaj jednak, że jest to potrawa smażona, dlatego ogranicz jego ilość w swojej diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny