Boczniaki smażone
Opublikowano: 16.12.2021 r.
Masło klarowane, boczniaki i cebula to kluczowe składniki tego przepisu. W skrócie, chodzi o doskonałe połączenie delikatnego smaku grzybów z głębokim aromatem masła i słodyczą podsmażonej cebuli. Świeży koperek i natka pietruszki dodają świeżości, a całość można podać na chrupiącym chlebie żytnim razowym.
Składniki dla 3 porcji:
- Boczniaki - 400 g
- Masło klarowane - 100 g
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Chleb żytni razowy - 200 g (4 średnie kromki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryczka chilli świeża, czosnek
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
- Pokrój boczniaki w paski.
- Posiekaj papryczkę chilli, koper i natkę pietruszki.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę i czosnek.
- Dodaj boczniaki, papryczkę chilli i smaż przez 4-5 minut.
- Na koniec dopraw solą i pieprzem oraz majerankiem, dodaj koper i natkę pietruszki, wymieszaj.
- Podawaj z kromką żytniego chleba.
Komentarz dietetyka
Boczniaki smażone to bardzo zdrowe wegetariańskie danie. Zawiera ono bardzo dużo składników mineralnych. Danie można wzbogacić w dodatek mięsa będzie ono zawierało większą ilość białka.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny