Boczniaki po tajsku
Opublikowano: 03.02.2022 r.
Boczniaki, cebula, czerwona papryka, sok z limonki i mleko kokosowe - oto najważniejsze składniki, które tworzą pyszne boczniaki po tajsku. To aromatyczne danie łączy w sobie świeżość limonki, kremowość mleka kokosowego i delikatny smak boczniaków, a wszystko to doprawione odrobiną chili i czosnku dla ekstra ostrości.
Składniki dla 4 porcji:
- Boczniaki - 250 g
- Cebula - 90 g (1 sztuka)
- Papryka czerwona - 240 g (1 sztuka)
- Sok z limonki - 20 ml (2 łyżki)
- Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) - 200 ml
- Papryczka chili czerwona świeża - 7 g (1 sztuka)
- Czosnek - 7 g (2 ząbki)
- Sos sojowy - 5 ml
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Przyprawy - sos sojowy, chilli, imbir mielony, czosnek, sok z limonki
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Paprykę umyj, usuń z niej gniazdo nasienne i pokrój w paski.
- Na patelni podgrzej olej i podsmaż na nim cebulę z papryką.
- Dodaj oczyszczone boczniaki.
- Następnie dodaj posiekaną papryczkę chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek i dużą szczyptę imbiru oraz łyżeczkę sosu sojowego.
- Wlej mleko kokosowe i duś razem przez około 15 minut.
- Przed podaniem skrop sokiem z limonki.
Komentarz dietetyka
Filiżanka boczniaków (86 g) zawiera aż 2 g błonnika. Znaleźć można również w nich wiele witamin, fosfor, potas, cynk, żelazo i magnez. Wszystkie te składniki mają pozytywny wpływ na pracę mózgu, układu sercowo-naczyniowego czy układu immunologicznego
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk