Boczniaki po kaszubsku
Opublikowano: 20.03.2023 r.
Boczniaki, cebula, śliwki suszone, koncentrat pomidorowy i ocet balsamiczny to kluczowe składniki w przepisie na boczniaki po kaszubsku. Ta prosta i smakowita potrawa łączy w sobie słodkawy smak śliwek, kwaskowatość koncentratu i głębię octu balsamicznego, tworząc niebanalną mieszankę smaków, która zaskakuje na każdym kroku.
Składniki dla 5 porcji:
- Boczniaki - 500 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Cebula - 200 g
- Śliwki suszone - 30 g
- Koncentrat pomidorowy - 40 g (3 łyżki)
- Ocet balsamiczny - 30 ml (3 łyżki)
- Sos sojowy - 20 ml (2 łyżki)
- Ogórki kiszone - 100 g (2 sztuki)
- Olej lniany - 30 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, cynamon, gorczyca, goździki
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, pojemnik z pokryciem
Przepis krok po kroku
- Boczniaki pokrój w grube plasterki.
- Na patelni podgrzej olej i połóż na nim boczniaki. Po dwóch minutach zamieszaj i smaż, aż będą złote. Następnie przełóż boczniaki na ręcznik papierowy, by odciekły z tłuszczu.
- Cebulę obierz i pokrój piórka, a suszone śliwki w paseczki.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Podsmaż na nim przez minutę cebulę ze śliwkami.
- Po tym czasie dodaj na patelnie 2 goździki, 2 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, łyżeczkę ostrej papryki, łyżeczkę soli i solidną szczyptę pieprzu. Smaż razem przez kolejne 2 minuty.
- Teraz dodaj koncentrat, ocet, sos sojowy, łyżeczkę gorczycy, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki majeranku, 1/2 szklanki wody i duś przez minutę.
- Dodaj boczniaki i smaż kolejne 4 minuty.
- Przełóż do plastikowego pojemnika i odstaw chwilę do przestygnięcia.
- Ogórki pokrój w kostkę i wymieszaj z olejem lnianym. Dodaj do ostudzonych boczniaków i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
- W razie potrzeby dopraw octem lub solą.
Komentarz dietetyka
Filiżanka boczniaków (86 g) zawiera aż 2 g błonnika. Znaleźć można również w nich wiele witamin, fosfor, potas, cynk, żelazo i magnez.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk