Boczniak z piekarnika

Opublikowano: 02.02.2022 r.
Boczniaki, czosnek i oliwa z oliwek – to wszystko, czego potrzebujesz, żeby wyczarować coś pysznego z piekarnika! Przepis na boczniaki z piekarnika to sposób na prostą, ale jednocześnie aromatyczną potrawę, która zachwyci nawet wybrednych smakoszy. Aromatyczny czosnek i delikatne boczniaki podkreślone nutą oliwy z oliwek – to kompozycja, która z pewnością zadowoli Twoje kubki smakowe!
Składniki dla 5 porcji:
- Boczniaki - 250 g
- Czosnek - 56 g (8 ząbków)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek, czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Grzyby oczyść. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
- Naczynie żaroodporne skrop oliwą.
- Ułóż w nim boczniaku.
- Oprósz z wierzchu solą i pieprzem.
- Czosnek obierz i ząbki poukładaj między grzybami.
- Na wierzchu połóż gałązki tymianku.
- Piecz przez 20 minut.
Komentarz dietetyka
Filiżanka boczniaków (86 g) zawiera aż 2 g błonnika. Znaleźć można również w nich wiele witamin, fosfor, potas, cynk, żelazo i magnez. Wszystkie te składniki mają pozytywny wpływ na pracę mózgu, układu sercowo-naczyniowego czy układu immunologicznego.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk