Boczek z szynkowara
Opublikowano: 09.06.2022 r.
Boczek wieprzowy bez kości i sól peklująca to absolutne podstawiaki do zrobienia domowego, soczystego boczku w szynkowarze. Bez zbędnego kombinowania i wymyślnych składników, prosty przepis, a efekt nieziemski!
Składniki dla 10 porcji:
- Boczek wieprzowy bez kości - 1000 g
- Sól peklująca - 20 g
- Przyprawy - pieprz, majeranek, kminek mielony, mielony czosnek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek, duża miska, szynkowar
Przepis krok po kroku
- Mięso oczyść. Wymieszaj z solą peklującą i przyprawami. Wstaw na noc do lodówki.
- Mięso włóż do szynkowara, dokładnie dociskając.
- Szynkowar włóż do dużego garnka z ciepłą wodą.
- Gotuj całość przez 2 godziny.
- Po gotowaniu szynkę schłodź i przechowuj w lodówce.
Komentarz dietetyka
To danie zawiera dość sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny