Boczek w słoiku

Opublikowano: 23.06.2023 r.
Boczek surowy i aromatyczny czosnek – to dwa kluczowe składniki dla przygotowania domowego boczku w słoiku. Pachnący i soczysty, ten prosty przepis przeniesie Cię w kulinarną podróż do domowych smaków. Idealny jako dodatek do kanapek czy podstawa wyrazistej potrawy.
Składniki dla 10 porcji:
- Boczek surowy - 1000 g
- Czosnek - 25 g (5 ząbków)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- słoiki
Przepis krok po kroku
- Boczek opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w plastry, a następnie w kostkę.
- Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
- W misce wymieszaj boczek z przyprawami i czosnkiem. Przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin.
- Boczek rozłóż po równo do słoików, szczelnie zakręć i zapasteryzuj.
Komentarz dietetyka
Boczek jest stosunkowo kaloryczny, dlatego, jeśli masz problemy z utrzymaniem prawidłowej kaloryczności diety, uważaj na jego duże ilości
~ Aleksandra Dziura, dietetyk