Boczek po chińsku
Opublikowano: 24.09.2023 r.
Boczek, czosnek, papryczka chili i sos sojowy to główne składniki boczku po chińsku. Ten znakomity przepis łączy soczysty boczek z wyrazistym aromatem czosnku, odrobiną pikantności od papryczki chili i słoną nutą sosu sojowego. Idealna równowaga smaków sprawia, że danie wyróżnia się wyjątkowym, orientalnym charakterem.
Składniki dla 10 porcji:
- Boczek surowy - 1500 g
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Cukier - 10 g (1 płaska łyżka stołowa)
- Papryczka chili czerwona świeża - 5 g
- Miód - 40 g
- Cukier trzcinowy - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Sos sojowy - 30 ml
- Przyprawy - sól, ocet ryżowy, imbir świeży, trawa cytrynowa
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W garnku zagotuj wodę z dodatkiem 6 plastrów imbiru, obranym jednym czosnkiem, 1 łyżką octu ryżowego, 1 łyżką soli oraz z cukrem.
- Do gotującej się wody włóż boczek i gotuj go przez około 60 minut.
- Ugotowany boczek wyciągnij z garnka i pozostaw go do wystudzenia.
- Wystudzony boczek pokrój w grubą kostkę.
- Papryczkę chilli umyj i posiekaj w drobną kostkę.
- Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Następnie dodaj do niego połamaną trawę cytrynową, pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną papryczkę chilli oraz kawałek imbiru startego na tarce. Składniki dokładnie wymieszaj i smaż przez minutę.
- Następnie na patelnię dodaj miód, cukier trzcinowy, sos sojowy oraz 3 łyżki wody. Składniki ponownie wymieszaj i gotuj przez minutę.
- Na patelnię dodaj boczek pokrojony w kostkę i smaż przez około 10 minut.
- Dobrze przygotowany boczek powinien pokryć się dość gęstą i złocistą glazurą.
- Gotowy boczek podawaj z ryżem ugotowanym na sypko.
Komentarz dietetyka
Boczek po chińsku to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Boczek smażony jest daniem ciężkostrawny, dlatego nie powinien być spożywany przez osoby zmagające się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny