Boczek pieczony w rękawie

Opublikowano: 22.05.2023 r.
Boczek wieprzowy, oliwa z oliwek i czosnek – te trzy składniki to klucz do sukcesu przy przygotowywaniu boczku pieczonego w rękawie. Aromatyczne i soczyste mięso zyskuje niepowtarzalny smak dzięki prostym, ale skutecznym dodatkom. Chcesz zrobić coś naprawdę prostego, a zarazem pełnego smaku? Zdziwisz się, jak łatwo to osiągnąć.
Składniki dla 10 porcji:
- Boczek wieprzowy bez kości - 1500 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml (3 łyżki stołowe)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, liść laurowy, oregano, bazylia
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, miska, rękaw do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Boczek umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego.
- Do miseczki wlej oliwę i dodaj do niej posiekany czosnek, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę pieprzu, 1/2 łyżeczki bazylii oraz 1/2 łyżeczki oregano.
- Składniki wymieszaj do uzyskania gładkiej pasty i natrzyj nią mięso.
- Mięso wstaw do lodówki na noc.
- Następnego dnia mięso włóż do rękawa, dodaj do niego liść laurowy i szczelnie zamknij rękaw.
- Boczek piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 90 minut. Pod koniec pieczenia zrób kilka dziurek w rękawie, aby mięso zarumieniło się.
- Gotowe mięso wyciągnij z piekarnika i podawaj w ulubionej formie.
Komentarz dietetyka
Boczek pieczony w rękawie to doskonała propozycja na pyszny dodatek do kanapek. Boczek jest mięsem dość tłustym, dlatego powinny ograniczyć go osoby na diecie lekkostrawnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny