Boczek gotowany w łupinach cebuli

Opublikowano: 26.10.2022 r.
Boczek surowy i cebula to kluczowe składniki tego przepisu na boczek gotowany w łupinach cebuli. Gotowany boczek w aromatycznych łupinach cebuli jest prosty w przygotowaniu, a smak zaskoczy niejednego smakosza domowej kuchni. Täta metoda sprawia, że mięso nabiera intensywnego smaku i apetycznego koloru.
Składniki dla 10 porcji:
- Boczek surowy - 1000 g
 - Cebula - 400 g (2 duże sztuki)
 - Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, czosnek, cukier, liście laurowe
 
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
 
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz z łupiny i przekrój na połówki.
 - Do garnka wlej wodę, dodaj cebulę oraz łupiny po cebulach.
 - Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, ząbki czosnku i cukier.
 - Zagotuj wodę i włóż do garnka boczek.
 - Gotuj na wolnym ogniu przez 90 minut.
 - Po tym czasie wyjmij boczek, osusz i obtocz go w majeranku.
 - Owiń boczek folią aluminiową i pozostaw do wystygnięcia.
 - Boczek podziel na porcje.
 - Podawaj w dodatkiem świeżego pieczywa.
 
Komentarz dietetyka
Boczek gotowany w łupinach cebuli to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Boczek jest kaloryczny i zawiera dużą ilość tłuszczów nasyconych. Nie powinny go spożywać osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny