Boczek gotowany w łupinach cebuli
Opublikowano: 26.10.2022 r.
Boczek surowy i cebula to kluczowe składniki tego przepisu na boczek gotowany w łupinach cebuli. Gotowany boczek w aromatycznych łupinach cebuli jest prosty w przygotowaniu, a smak zaskoczy niejednego smakosza domowej kuchni. Täta metoda sprawia, że mięso nabiera intensywnego smaku i apetycznego koloru.
Składniki dla 10 porcji:
- Boczek surowy - 1000 g
- Cebula - 400 g (2 duże sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, czosnek, cukier, liście laurowe
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz z łupiny i przekrój na połówki.
- Do garnka wlej wodę, dodaj cebulę oraz łupiny po cebulach.
- Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, ząbki czosnku i cukier.
- Zagotuj wodę i włóż do garnka boczek.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 90 minut.
- Po tym czasie wyjmij boczek, osusz i obtocz go w majeranku.
- Owiń boczek folią aluminiową i pozostaw do wystygnięcia.
- Boczek podziel na porcje.
- Podawaj w dodatkiem świeżego pieczywa.
Komentarz dietetyka
Boczek gotowany w łupinach cebuli to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Boczek jest kaloryczny i zawiera dużą ilość tłuszczów nasyconych. Nie powinny go spożywać osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny