Boczek gotowany
Opublikowano: 19.08.2021 r.
Boczek surowy, cebula, cukier i sól to podstawowe składniki łatwego przepisu na soczysty boczek gotowany. Zobacz, jak dzięki tej prostej mieszance stworzyć danie, które zachwyci każdego mięsożercę. Bez zbędnych dodatków, tylko esencja smaku i zapachu, która sprawi, że wrócisz po dokładkę.
Składniki dla 15 porcji:
- Boczek surowy - 1500 g
- Cebula - 100 g
- Cukier - 30 g
- Sól - 40 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, cukier
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- duży garnek
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku umieść boczek wraz z przyprawami. Zalej wodą tak, aby przykryła mięso.
- Cebulę pokrój w pióra i podsmaż na patelni aż się mocno zrumieni. Możesz też opalić ją nad palnikiem, jeśli posiadasz kuchenkę gazową.
- Czosnek zmiażdż nożem. Dodaj do garnka.
- Gotuj po woli do miękkości. Przez ok 60 minut.
Komentarz dietetyka
Boczek gotowany to świetna alternatywa dla gotowych wyrobów sklepowych, które zawierają dużo konserwantów. Przygotowany w domu boczek będzie zawierał mniej soli i sztucznych polepszaczy. Wybierz kawałek z większą ilością mięsa a ograniczysz ilość spożywanego tłuszczu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny