Boczek dojrzewający
Opublikowano: 06.09.2021 r.
Boczek wieprzowy bez kości, sól i cukier to kluczowe składniki, które pozwolą na przygotowanie pysznego boczku dojrzewającego. To danie wymaga trochę cierpliwości, ale efekt końcowy wynagrodzi każdą minutę oczekiwania. Prosta i skuteczna kombinacja cukru i soli sprawi, że boczek zyska niepowtarzalny smak i kruchość.
Składniki dla 5 porcji:
- Boczek wieprzowy bez kości - 500 g
- Cukier - 40 g (4 łyżki)
- Sól - 60 g (6 łyżek)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, kolendra nasiona mielone, czosnek granulowany
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- duża miska, blaszka keksowa, gaza
Przepis krok po kroku
- Plastry boczku umyj, osusz papierowym ręcznikiem i dokładnie obtocz w cukrze. Ułóż w keksówce i odstaw do lodówki na 24 h, co kilka godzin obracając na drugą stronę.
- Po 24 h wylej płyn z keksówki, opłucz boczek z cukru, osusz i obtocz w soli. Ponownie wstaw do losówki na 24 h, co kilka godzin obracając na drugą stronę.
- Po 24 h opłucz boczek z soli, osusz i obtocz w mieszance przypraw. Ponownie włóż do lodówki na 24 h.
- Po tym czasie owiń boczek gazą, dokładnie zawiń i przez 7-14 dni przechowuj w suchym, przewiewnym miejscu.
Komentarz dietetyka
Ze względu na dużą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych oraz soli duże ilości wędzonego boczku nie są wskazane zwłaszcza osobom z chorobami sercowo-naczyniowymi.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk