Bób po sycylijsku
Opublikowano: 25.02.2022 r.
Bób, czyli nasza główna gwiazda, oraz solidna porcja oliwy z oliwek – to właśnie te dwa składniki stanowią podstawę bobu po sycylijsku. Na Sycylii oliwa z oliwek to niemal płynne złoto, które dodaje potrawom wyjątkowego smaku. Przygotowanie tej przekąski to najmniejszy problem, ale efekt? Obłędny!
Składniki dla 2 porcji:
- Bób - 500 g
- Oliwa z oliwek - 200 ml (20 łyżek stołowych)
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano, czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W garnku umieść bób, wlej wodę i gotuj przez 5-7 minut.
- Odcedź bób i obierz z łupiny.
- Obierz czosnek z łupiny i przeciśnij przez praskę.
- Do bobu dodaj czosnek, dopraw solą, pieprzem i oregano.
- Dodaj oliwę z oliwek i wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Bób po sycylijsku to bardzo dobre źródło naturalnego błonnika pokarmowego. Bób zawiera bardzo dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Potrawa jest nisko kaloryczna i zapewnia uczucie sytości na dłużej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny