Błyskawiczna fit pizza ze szpinakiem, serem mozzarella i awokado
Opublikowano: 23.05.2021 r.
Szpinak, ser mozzarella light i awokado – to trio tworzy podstawę błyskawicznej fit pizzy, która zadowoli każde podniebienie. Do tego świeża cebula czerwona dodaje wyrazistości, a nasiona słonecznika chrupkości. Wszystko to w połączeniu z jajkami tworzy zdrową i szybką przekąskę, którą przygotujesz w mgnieniu oka.
Składniki dla 2 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Szpinak - 100 g
- Ser mozzarella light - 125 g
- Kukurydza konserwowa - 70 g
- Awokado - 140 g
- Cebula czerwona - 70 g
- Słonecznik nasiona łuskane - 40 g
- Masło klarowane - 10 g
- Ketchup - 60 g
- Przyprawy - sól, pieprz, suszone pomidory z chilli
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Jajka rozbełtaj z przyprawami.
- Masło klarowane rozgrzej na patelni. Wyłóż szpinak i zalej jajkami. Smaż 3 minuty, aż jajko się trochę zetnie. Polej pizzę ketchupem i rozłóż dodatki (oprócz słonecznika). Przykryj przykrywką i smaż około 10 minut na minimalnej mocy palnika - do roztopienia sera.
- Gotową pizzę posyp słonecznikiem. Do pizzy pasować będzie pieczywo.
Komentarz dietetyka
Posiłek zawiera niewielką ilość węglowodanów. Jest dobrym posiłkiem, gdy w swoim menu ograniczasz węglowodany. Nadaje się więc do diety niskowęglowodanowej oraz ketogenicznej. Posiłek jest bezglutenowy oraz ma niski indeks glikemiczny.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości