Blondie ciasto
Opublikowano: 20.06.2023 r.
Masło, biała czekolada, jajka i cukier to kluczowe składniki, które tworzą bazę dla naszego pysznego blondie ciasta. Delikatne, maślane ciasto dzięki białej czekoladzie nabiera wyjątkowego smaku, a dodatek masła orzechowego i orzechów włoskich sprawia, że jest jeszcze bardziej aromatyczne i chrupiące. Idealne na słodkie chwile!
Składniki dla 10 porcji:
- Masło - 100 g (pół kostki)
- Czekolada biała - 200 g
- Jajko - 4 szt.
- Cukier - 130 g
- Cukier wanilinowy - 5 g
- Mąka pszenna typ 500 - 130 g (1 szklanka)
- Orzechy włoskie - 50 g
- Masło orzechowe - 100 g
- Przyprawy - sól, cynamon, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Wszystkie składniki ogrzej do temperatury pokojowej.
- W garnuszku roztop masło i zdejmij je z ognia.
- Następnie do masła dodaj połamaną na kawałki czekoladę i pozostaw do roztopienia. Masę przemieszaj od czasu do czasu. Po całkowitym rozpuszczeniu czekolady masę pozostaw do wystudzenia.
- Do miski wybij jajka, dodaj cukier oraz cukier wanilinowy i składniki wymieszaj rózgą.
- Do jajek dodaj przestudzone masło z czekoladą i wymieszaj.
- Następnie do masy dodaj przesianą mąkę, pół łyżeczki proszku do pieczenia, ćwierć łyżeczki soli oraz pół łyżeczki cynamonu. Składniki wymieszaj.
- Orzechy drobno posiekaj, dodaj do masy na ciasto i wymieszaj.
- Ciasto przelej do blaszki do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj je.
- Na wierzchu ciasta zrób kleksy z masła orzechowego i przeciągnij je po powierzchni przy pomocy noża kuchennego.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez 30 minut.
- Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Komentarz dietetyka
Blondie ciasto to biała wersja ciasta brownie. Ciasto warto przygotować na imprezy rodzinne. Dodatek masła orzechowego wzbogaca ciasto w składniki odżywcze.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny