Blok czekoladowy z mleka w proszku
Opublikowano: 26.09.2022 r.
Mleko w proszku, masło i kakao – to trio, które tworzy aksamitny blok czekoladowy. Do tego garść rodzynek, orzechy włoskie i pokruszone herbatniki, które dodają chrupkości. Idealne słodkie co nieco, które zrobisz w mgnieniu oka!
Składniki dla 10 porcji:
- Mleko w proszku - 400 g (2 szklanki)
- Masło - 250 g (1 kostka)
- Kakao 16% (proszek) - 50 g (5 łyżek)
- Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
- Mleko 3,2% - 125 ml (1/2 szklanki)
- Rodzynki - 70 g (1 garść)
- Orzechy włoskie - 140 g (2 garści)
- Herbatniki - 120 g (1/2 paczki)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, foremka keksówka, rózga
Przepis krok po kroku
- Masło rozpuść w rondelku, wsyp cukier, wlej mleko i dodaj kakao.
- Gdy cukier się rozpuści zacznij dodawać stopniowo mleko w proszku.
- Mieszaj całość za pomocą rózgi.
- Dodaj połamane herbatniki, rodzynki oraz posiekane orzechy.
- Przelej ciasto do formy i odstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
Komentarz dietetyka
Blok czekoladowy w środku może mieć tylko to, co zechcesz. Postaw na swoje ulubione dodatki.
~ Oliwia Gawron, dietetyk