Blok czekoladowy z herbatnikami

Opublikowano: 10.08.2021 r.
Herbatniki, mleko w proszku, masło i kakao – to kluczowe składniki naszego bloku czekoladowego z herbatnikami. Dodaj do nich odrobinę cukru i cukier wanilinowy, a na koniec trochę mlecznej czekolady. Voilà! Szybki i prosty deser gotowy. Idealny do kawy czy na spotkanie z przyjaciółmi.
Składniki dla 12 porcji:
- Herbatniki - 400 g
- Kakao 16% (proszek) - 50 g (5 łyżek)
- Mleko w proszku - 400 g
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Cukier - 150 g (3/4 szklanki)
- Cukier wanilinowy - 16 g (1 opakowanie)
- Czekolada mleczna - 50 g (1/2 tabliczki czekolady)
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, szpatułka, blaszka keksowa
Przepis krok po kroku
- Herbatniki i czekoladę pokrusz na mniejsze kawałki. Odstaw na bok.
- W garnku pogrzej 100 ml wody z masłem (wszystko gotuj na małym ogniu, często mieszając). Gdy masło się roztop, dodaj cukier i cukier wanilinowy. Mieszaj do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie dodaj kakao i wymieszaj. Masę przelej do dużej miski i odstaw do przestudzenia.
- Do wystudzonej masy wsyp mleko w proszku i miksuj do połączenia się składników. Następnie odłóż mikser i wsyp do masy pokruszone herbatniki oraz czekoladę. Wymieszaj za pomocą szpatułki.
- Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę do formy i wyrównaj.
- Włóż do lodówki i odczekaj, aż masa dobrze stężeje (minimum 4 h).