Blok czekoladowy bez mleka w proszku
Opublikowano: 19.07.2021 r.
Kakao, masło, cukier puder i herbatniki – to składniki, które stanowią podstawę tego prostego i pysznego bloku czekoladowego bez mleka w proszku. Do tego dorzucamy jajka, rodzynki i orzechy arachidowe, które dodadzą mu chrupkości i aksamitnej konsystencji. Będzie to idealna przekąska na każdą okazję!
Składniki dla 10 porcji:
- Kakao 16% (proszek) - 60 g (4 łyżki)
- Masło - 250 g (1 kostka)
- Cukier puder - 200 g (pół szklanki)
- Herbatniki - 170 g (10 sztuk)
- Rodzynki - 50 g
- Orzechy arachidowe (ziemne) - 50 g
- Jajko - 3 szt.
- Budyń (proszek) - 80 g (np.waniliowy)
- Przyprawy - cukier puder
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, mikser, foremka keksówka, papier do pieczenia, rondelek
Przepis krok po kroku
- Do rondelka włóż masło i rozpuść na małym ogniu. Do masła dodaj cukier, całość intensywnie mieszaj aż do rozpuszczenia się cukru, cały czas całość podgrzewaj na najmniejszym ogniu.
- Jajka rozmieszaj z proszkiem budyniowym w miseczce, a następnie dodaj je do masła i cukru pudru. Następnie wszystkie składniki ucieraj mikserem przez 15 minut, cały czas podgrzewając. Na koniec dodaj kakao. Całość zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji i zdejmij z ognia. Ostudź.
- Herbatniki, rodzynki i orzechy drobno posiekaj i dodaj do masy kakaowej. Całość dokładnie wymieszaj.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na nią całą masę. Wyrównaj i dociśnij łyżką lub ręką do dna formy.
- Wstaw do lodówki na 4 godziny, do całkowitego schłodzenia.
Komentarz dietetyka
Blok czekoladowy nie będzie zdrowym wyborem na co dzień ze względu na duży udział cukru i tłuszczów nasyconych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny