Blok czekoladowy
Opublikowano: 19.07.2021 r.
Masło, mleko, kakao i cukier to podstawowe składniki, które czynią blok czekoladowy wyjątkowo kremowym i smacznym. Mleko w proszku dodaje gęstości, a herbatniki i rodzynki podkręcają teksturę. Na koniec orzechy arachidowe wprowadzają chrupkość, sprawiając, że ten domowy deser jest prawdziwą ucztą dla podniebienia.
Składniki dla 10 porcji:
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Mleko 2% - 125 ml (1 szklanka)
- Kakao 16% (proszek) - 120 g (6 łyżek)
- Cukier - 100 g (pół szklanki)
- Mleko w proszku - 400 g (1 opakowanie)
- Orzechy arachidowe (ziemne) - 50 g
- Herbatniki - 50 g (10 szt)
- Rodzynki - 50 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, foremka keksówka, papier do pieczenia, rózga, rondelek
Przepis krok po kroku
- Do rondelka włóż masło i całość gotuj do rozpuszczenia się masła. Do masy doda mleko i cukier, całość intensywnie mieszaj aż do rozpuszczenia się cukru.
- Do masy maślanej dodaj kakao i mleko w proszku. Całość mieszaj rózgą, tak by masa zgęstniała. Całość ostudź.
- Herbatniki, rodzynki i orzechy drobno posiekaj i dodaj do masy kakaowej. Całość dokładnie wymieszaj.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na nią całą masę.
- Wstaw do lodówki na 2 godziny, do całkowitego schłodzenia.
Komentarz dietetyka
Blok nie jest dobrym wyborem na co dzień ze względu na duży udział cukrów prostych i tłuszczów nasyconych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny