Bliny ziemniaczane

Opublikowano: 05.07.2022 r.
Z ziemniaków późnych, cebuli i świeżych drożdży wychodzą najsmaczniejsze bliny ziemniaczane. Te składniki tworzą idealną harmonię, która sprawia, że danie jest chrupiące na zewnątrz, a miękkie i aromatyczne w środku. Do tego dodaj jajko, mąkę pszenną i trochę mleka, a powstanie klasyczna, polska przekąska.
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki późne - 500 g
- Mleko 2% - 50 ml
- Drożdże świeże - 20 g
- Jajko - 1 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 45 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 15 g
- Cebula - 100 g
- Olej rzepakowy - 200 ml
- Cukier - 3 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tarka, miska
Przepis krok po kroku
- W rondelku podgrzej lekko, by było tylko nieco ciepłe.
- Mleko połącz z drożdżami i cukrem, dobrze zamieszaj i odstaw.
- Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzyj na bardzo drobnych oczkach. Dodaj odrobinę soli i pieprzu.
- Do ziemniaków wysp mąki i wbij jajko. Powoli wlej drożdże z mlekiem. Całość wymieszaj dokładnie, by powstała gęsta masa.
- Na patelni zagrzej część oleju. Łyżką na patelni uformuj placki i smaż je na złoty kolor z obu stron.
- Dolewaj tłuszcz po każdej usmażonej partii.
Komentarz dietetyka
To opcja zdrowa, jednak dobrze połączyć ją ze świeżymi warzywami.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny