Bliny litewskie
Opublikowano: 29.03.2023 r.
Ziemniaki, drożdże i cebula – oto, co jest sercem blin litewskich! Przygotowuje się je z późnych ziemniaków, a dzięki drożdżom zyskują puszystą konsystencję. Podsmażona cebula dodaje im wyjątkowego aromatu. Jeśli jesteś fanem tych składników, ten przepis na pewno Ci się spodoba.
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki późne - 500 g
- Mleko 2% - 50 ml
- Drożdże świeże - 20 g
- Jajko - 1 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 60 g
- Cebula - 100 g
- Oliwa z oliwek - 200 ml
- Cukier - 2 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska, rondelek
Przepis krok po kroku
- W rondelku podgrzej lekko mleko, by było tylko nieco ciepłe.
- Mleko połącz z drożdżami i cukrem, dobrze zamieszaj i odstaw.
- Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzyj na bardzo drobnych oczkach. Dodaj odrobinę soli i pieprzu.
- Do ziemniaków wysp mąkę i wbij jajko. Powoli wlej drożdże z mlekiem. Całość wymieszaj dokładnie, by powstała gęsta masa.
- Na patelni zagrzej część tłuszczu. Łyżką na patelni uformuj placki i smaż je na złoty kolor z obu stron.
- Dolewaj tłuszcz po każdej usmażonej partii.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera wysoki indeks glikemiczny. Powinny na nią uważać osoby, które mają problem z gospodarką cukrową.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny