Bliny
Opublikowano: 26.06.2021 r.
Mąka gryczana, mąka pszenna, drożdże suche, jajko i mleko 2% – to podstawowe składniki potrzebne do przygotowania soczystych blin. Do tego masło i odrobina cukru, i mamy gotowy przepis na pyszne, mięciutkie placuszki, które świetnie sprawdzą się jako danie na słodko albo na słono.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g
- Mąka gryczana - 200 g
- Drożdże suche - 7 g
- Jajko - 1 szt.
- Olej rzepakowy - 15 ml
- Mleko 2% - 500 ml (2 szklanki)
- Masło - 50 g
- Cukier - 15 g (1 łyżka)
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- Mleko podgrzej i dodaj do niego drożdże, cukier i 2 łyżki mąki pszennej.
- Zaczyn odłóż w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Masło rozpuść.
- Do miski wsyp mąki, dodaj masło jajko i podrośnięty zaczyn.
- Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie na patelni z olejem smaż nieduże placuszki.
Komentarz dietetyka
Możesz obniżyć indeks glikemiczny blin, zamieniając jasną mąkę pszenną na pełnoziarnistą.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny