Bitki ze schabu
Opublikowano: 25.08.2021 r.
Schab wieprzowy, aromatyczny czosnek, cebula i bulion warzywny to kluczowe składniki tego przepisu na bitki ze schabu. Dzięki nim danie nabiera wyjątkowego smaku i aromatu, a odpowiednia ilość oliwy z oliwek nadaje mu delikatnej konsystencji. To proste i pełne smaku połączenie sprawi, że każdy kęs będzie prawdziwą przyjemnością.
Składniki dla 5 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 500 g (5 plastrów)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Bulion warzywny - 500 ml (2 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, mielony czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, patelnia beztłuszczowa, tłuczek do mięsa, szklanka
Przepis krok po kroku
- Kotlety rozbij tłuczkiem bardzo cienko i przypraw je solą, pieprzem, ostrą papryką i czosnkiem.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę. Gdy zbrązowieje dodaj czosnek.
- Na osobnej suchej patelni patelni podsmaż kotlety po 2 minuty z każdej strony. Następnie przełóż je na patelnię z cebulą. Całość zalej bulionem. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Duś całość przez 35 minut.
- Odrobinę sosu przelej do szklanki i dodaj mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie rozmieszaj i poczekaj do zagotowania.
Komentarz dietetyka
To danie jest zdrowe, jednak schab nie powinien gościć w menu częściej niż dwa razy w tygodniu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny