Bitki z szynki wieprzowej
Opublikowano: 01.11.2021 r.
Szynka wieprzowa, cebula i olej rzepakowy – to trzy główne składniki, które tworzą prostą, lecz niezwykle smaczną kompozycję na bitki z szynki wieprzowej. Soczysta szynka z delikatnie zarumienioną cebulą, duszona na aromatycznym oleju rzepakowym, to danie, które zadowoli każdego smakosza tradycyjnej kuchni.
Składniki dla 6 porcji:
- Szynka wieprzowa - 720 g (6 plastrów)
- Cebula - 200 g (2 sztuki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn, lubczyk
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, brytfanna
Przepis krok po kroku
- Plastry mięsa delikatnie rozbij.
- Dopraw do smaku.
- Olej rzepakowy rozgrzej w brytfannie.
- Podsmaż delikatnie cebulę pokrojoną w pióra.
- Do brytfanny dodaj plastry mięsa, obsmaż z obu stron.
- Dodaj zioła i szklankę wody.
- Duś mięso przez 30 minut tak aby było miękkie.
- Z wywaru, który powstał przygotuj sos pieczeniowy.
Komentarz dietetyka
Wybierając mięso zwróć uwagę na widoczny tłuszcz, najlepiej jeśli będzie go jak najmniej. Widoczne kawałki możesz odkroić przed obróbką termiczną mięsa.
~ Oliwia Gawron, dietetyk