Bitki z polędwiczki wieprzowej w sosie własnym
Opublikowano: 21.11.2021 r.
Polędwiczki wieprzowe, olej rzepakowy i cebula to kluczowe składniki tego przepisu. Delikatne mięso łączy się z aromatycznym podsmażeniem na oleju z cebulą, a całość zagęszcza odrobina mąki pszennej. Właśnie te proste, ale smaczne składniki tworzą solidną bazę do zwykłego, ale przepysznego dania - bitki z polędwiczki wieprzowej w sosie własnym.
Składniki dla 4 porcji:
- Polędwiczki wieprzowe - 400 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Cebula - 150 g
- Mąka pszenna typ 500 - 40 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, tłuczek do mięsa
Przepis krok po kroku
- Wlej do garnka około 750 ml wody. Dodaj 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, niecałą łyżeczkę słodkiej papryki oraz sól i pieprz. Zagotuj.
- Rozgrzej olej na patelni.
- Mięso pokrój w plastry o grubości około 2 cm.
- Mięso rozbij za pomocą tłuczka i następnie każdy plaster obtocz w około 20 g mąki.
- Mięso smaż maksymalnie 60 sekund z każdej strony na patelni i dodaj go zagotowanej wody.
- Posiekaj cebulę w drobną kosteczkę.
- Na patelnię po smażeniu mięsa wyłóż cebulę i podsmaż kilka chwil.
- Jak cebula lekko się zarumieni dodaj ją do mięsa.
- Gotuj wszystko aż mięso będzie miękkie - około 45 minut.
- Do 100 ml zimnej wody dodaj 20 g mąki i bardzo dokładnie wymieszaj.
- Mąkę z wodą wlej do sosu, wymieszaj i gotuj chwilę do zgęstnienia sosu.
- Spróbuj sosu i w razie konieczności dopraw do smaku.
- Podawaj ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Przepis jest zdrowy, bogaty w białko. Ma średni indeks glikemiczny poprzez dodaną do przepisu mąkę.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości