Bitki z łopatki wieprzowej
Opublikowano: 05.11.2021 r.
Łopatka wieprzowa, cebula, mąka pszenna i olej rzepakowy – to najważniejsze składniki, które potrzebujesz do przygotowania pysznej bitki z łopatki wieprzowej. Plastry mięsa obtoczone w mące i smażone na złocisty kolor, a potem duszone z cebulą, tworzą idealne danie na rodzinny obiad.
Składniki dla 5 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 600 g (5 plastrów)
- Mąka pszenna typ 500 - 125 g (1/2 szklanki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, rozmaryn
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, brytfanna
Przepis krok po kroku
- Mięso pokrój w plastry o grubości 2-3 cm.
- Delikatnie rozbij mięso i dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu.
- Następnie obtocz plastry mięsa w mące.
- W brytfance z rozgrzanym olejem rzepakowym usmaż kawałki mięsa z obu stron.
- Po chwili dodaj cebulę pokrojoną w pióra, rozgnieciony czosnek i przyprawy.
- Obsmażaj przez 10 minut, następnie zalej mięso szklanką wody.
- Duś przez godzinę, co jakiś czas obracając mięso.
Komentarz dietetyka
Do przyprawiania postaw na świeże zioła np. tymianek, rozmaryn.
~ Oliwia Gawron, dietetyk