Bitki z kurczaka

Opublikowano: 05.11.2021 r.
Piersi kurczaka bez skóry, mąka pszenna i bulion warzywny to główne składniki tego przepisu na bitkę z kurczaka. Piersi panierowane w mące i obsmażane na oleju rzepakowym, a potem duszone w aromatycznym bulionie, tworzą delikatne i soczyste danie, które idealnie nadaje się na szybki obiad.
Składniki dla 2 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 sztuki)
 - Mąka pszenna typ 500 - 125 g (1/2 szklanki)
 - Bulion warzywny - 250 ml (1 szklanka)
 - Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
 
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, brytfanna
 
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka podziel na mniejsze części. Najlepiej pokrój w plastry.
 - Dopraw mięso solą i pieprzem.
 - Następnie obtocz mięso w mące, tak aby całe było nią pokryte.
 - Usmaż piersi z kurczaka na rozgrzanym oleju.
 - Podlej mięso bulionem warzywnym i duś pod przykryciem przez 30 minut.
 - Do wywaru dodaj łyżkę mąki tak aby sos się zagęścił.
 - Dokładnie wymieszaj.
 
Komentarz dietetyka
Bitki z kurczaka to bardziej lekkostrawna wersja bitek np. z karkówki.
~ Oliwia Gawron, dietetyk