Bitki z cielęciny
Opublikowano: 28.10.2021 r.
Cielęcina, czerwona cebula, papryka, marchewka i por – oto kluczowe składniki na bitki z cielęciny, które sprawią, że danie będzie pełne smaku i aromatu. Delikatne mięso cielęce, duszone z warzywami, to prosty sposób na pyszny obiad, który zadowoli zarówno domowników, jak i gości. Wystarczy trochę oleju rzepakowego do smażenia i już jesteśmy na dobrej drodze do stworzenia wyjątkowego dania.
Składniki dla 2 porcji:
- Cielęcina - 500 g (1/2 kilograma)
- Cebula czerwona - 100 g (1 sztuka)
- Papryka czerwona - 240 g (1 sztuka)
- Marchewka - 120 g (2 sztuki)
- Por - 160 g (1 sztuka)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - pieprz, liść laurowy, pieprz ziarna, rozmaryn
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, brytfanna
Przepis krok po kroku
- Mięso pokrój w plastry o grubości 2-3 cm.
- Delikatnie rozbij mięso, przypraw świeżo zmielonym pieprzem.
- Usmaż mięso na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym.
- Dodaj pokrojone w paski warzywa i podlej mięso 1/2 szklanki wody.
- Duś danie pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną.
- Do bulionu możesz dodać ziele angielskie i liście laurowe.
- Gdy mięso będzie miękkie podawaj z dowolnymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Wybierz cielęcinę najlepiej z polędwicy.
~ Oliwia Gawron, dietetyk