Bitki wołowe
Opublikowano: 30.04.2021 r.
Polędwica wołowa, olej rzepakowy, mała cebula i odrobina mąki pszennej - to esencja smaku w naszych bitkach wołowych. Przygotowane z najlepszej jakości mięsa, podsmażone na złocisto, a potem duszone z cebulką i zagęszczone mąką, stają się nieodłącznym elementem polskiej kuchni.
Składniki dla 4 porcji:
- Polędwica wołowa - 750 g
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Mąka pszenna typ 750 - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, przyprawa do mięsa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, sitko
Przepis krok po kroku
- W miseczce wymieszaj przyprawy z olejem i zamarynuj z nich mięso. Odstaw najlepiej na całą noc do lodówki.
- Mięso przed przygotowaniem wyciągnij z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej, aby się ogrzało.
- Patelnię rozgrzej z olejem, i usmaż mięso z dwóch stron do momentu zarumienienia.
- Podsmażone mięso odłóż do garnka.
- Na patelni przesmaż cebulę pokrojoną w piórka i czosnek. Warzywa dodaj do mięsa w garnku.
- Do mięsa dodaj ziele angielskie i liście laurowe, całość zalej wrzącą wodą (aby całe mięso było przykryte) i duś około 3 godzin, lub do momentu, aż mięso będzie miękkie.
- Mąkę przesiej przez sitko, dodaj ją do garnka i dokładnie wymieszaj - z wody i mąki powstanie sos (jeśli będzie zbyt rzadki dodaj więcej mąki).
- Gotowe bitki podawaj z ugotowanymi ziemniakami i surówką.