Bitki w sosie pieczarkowym

Opublikowano: 28.05.2025 r.
Schab wieprzowy, pieczarki i cebula to kluczowe składniki tego przepisu na bitki w sosie pieczarkowym. Dzięki połączeniu soczystego mięsa i aromatycznych pieczarek z dodatkiem śmietany, potrawa zyskuje wyjątkową kremowość i głęboki smak. Jeśli dodasz trochę świeżego koperku, całość nabierze dodatkowej, orzeźwiającej nuty.
Składniki dla 4 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 500 g
- Pieczarki - 500 g (20 średnich sztuk)
- Cebula - 150 g (2 średnie sztuki)
- Marchewka - 200 g (2 małe sztuki)
- Seler korzeniowy - 75 g
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g
- Śmietana 18% - 30 g
- Mąka pszenna typ 500 - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tarka, miseczka
Przepis krok po kroku
- Pieczarki oczyści pokrój w plastry.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Marchew i seler obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Koper umyj, osusz i posiekaj.
- Schab pokrój w plastry, rozbij przy pomocy tłuczka do mięsa i posyp z dwóch stron przyprawami.
- Mięso podsmaż z dwóch stron do zarumienienia na średniej mocy palnika.
- Następnie dodaj wcześniej przygotowane warzywa oraz grzyby i duś do momentu, aż puszczą soki.
- Na patelnię dodaj koperek i duś pod przykryciem przez około 30 minut.
- Do miseczki wlej szklankę zimnej wody, dodaj do niej śmietanę, mąkę i dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki.
- Zawiesinę z mąki i śmietany dodaj na patelnię, składniki dokładnie wymieszaj i duś bez przykrycia (aby sos zgęstniał).
- Gotowe danie podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Bitki w sosie pieczarkowym to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Pieczarki stanowią doskonałe źródło składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać je do przygotowania pysznych potraw.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny