Bitki w sosie grzybowym
Opublikowano: 25.09.2021 r.
Karkówka wieprzowa, świeże leśne grzyby i kremowa śmietanka - to najważniejsze składniki na wyjątkowo aromatyczne bitki w sosie grzybowym. Do tego dorzuć cebulę, bulion warzywny i oliwę z oliwek oraz odrobinę skrobi ziemniaczanej. Efekt? Prawdziwy smak lasu na naszym talerzu!
Składniki dla 4 porcji:
- Karkówka wieprzowa - 400 g (4 plastry)
- Świeże leśne grzyby - 300 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Bulion warzywny - 500 ml (2 szklanki)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Śmietanka kremowa 30% - 125 g (pół szklanki)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 20 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, kminek mielony, sos sojowy, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tłuczek do mięsa
Przepis krok po kroku
- Mięso opłucz, osusz i rozbij za pomocą tłuczka na cieńsze kotlety. Przypraw je solą, pieprzem, kminkiem i gałką.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej mięso z każdej strony. Następnie przełóż je na osobn talerzyk. Na tej samej patelni podsmaż pokrojone w kostkę grzyby i cebulę. Zalej całość bulionem i dodaj mięso. Całość duś 90 minut.
- Po tym czasie odlej odrobinę bulionu i zmieszaj go ze śmietanką i skrobią.
- Całość wlej na patelnię i poczekaj do zagotowania. Dopraw solą i pieprzem.
Komentarz dietetyka
To danie nie powinno gościć w menu zbyt często ze względu na duży dział czerwonego mięsa.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny